FSM 2011. Sessió 10 febrer: Assemblea de la Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles

Ordre del dia:
– Legalització de la Xarxa com associació de dret internacional.
– Agenda Activitats.
– Ampliació de la Xarxa.
– Programa tercera assemblea general.
– Declaració final.
– Confluència amb altres seminaris de l’eix 12 del Fòrum.

1.- Es decideix formalitzar la inscripció de la XMDCP com entitat de dret internacional en el marc de la legislació de Bèlgica.
Com a formalitats legals cal definir el domicili social, que serà a Bèlgica, les finalitats de l’associació, la designació d’un comitè amb capacitat de representació i dels requisits que han de complir els membres.
Respecte de les finalitats s’acorda reproduir les que ja estan descrites a l’acta fundacional aprovada a l’assemblea de Girona i afegint un punt especificant l’objectiu de la cooperació amb els pobles no reconeguts o sense estat en l’assoliment dels seus drets col•lectius.
El Comitè tindrà un caràcter reduït, perquè només se li reconeix la competència a efectes de legalització i inscripció de la XMDCP en el registre d’associacions internacionals, finalitzant el seu nomenament en la propera assemblea general on es procedirà a l’elecció d’un patronat amb altres criteris de representativitat, territorialitat, polítics, etc. De moment s’acorda designar a Yann Choucq (Bretanya), un representant del CIEMEN, Rania Madi (Palestina), un representant kurd, un representant saharaui, Tomas Huanaco (CAOI-Bolivia), reservant per si s’escau una plaça per un representant de l’Àfrica subsahariana.
Per últim, pel que fa als membres han de ser persones jurídiques (o situacions assimilables d’acord amb la pràctica comuna de cada poble), de caire social, polític, cultural o sindical amb unes finalitats concordants amb les de la Xarxa. No s’admeten entitats amb ànim de lucre o de dret públic. Per l’adhesió a l’associació les entitats ho sol•licitaran al Comitè Internacional i serà ratificada en la propera assemblea general; no obstant, també s’ha parlat de la possibilitat de participar com a observador un temps abans de ratificar l’adhesió.

2.- La propera assemblea general serà en el mes de setembre, al Kurtdistan turc, en el marc del Fòrum Social de Mesopotàmia, on , a més a més, de l’assemblea es disposarà d’un espai per debatre qüestions relatives als drets col•lectius dels pobles.

3.- Respecte de la confluència amb altres eixos de fòrum i la programació d’activitats es proposa treballar sobre els següents temes:
– La reunió del COP 27 sobre el canvi climàtic a Durban.
– Embassaments de Brasil i Kurdistan.
– Renovació del protocol de Kioto.
– Consulta mundial sobre la reducció d’emissions i la producció de carbó.
– Declaració de drets de la “madre tierra”.
– Descolonialitat en el marc del Fòrum social temàtic de Porto Alegre (2012) sobre la justícia ambiental.
Tota una sèrie de línies de treball comú amb la resta d’eixos del Fòrum Mundial, però que es tindran que abordar des del punt de vista dels drets col•lectius; és a dir: propietat col•lectiva i gestió del territori, desplaçaments de forçats dels pobles, autodeterminació i consulta.

4.- S’ha elaborat un declaració final.

A banda de la XMDCP, avui s’ha celebrat un acte de solidaritat amb el poble saharaui per les agressions i el boicot als seus actes sofert per part d’elements que s’identifiquen com a marroquins. Per la vesprada hem assistit a l’acte de presentació de la consulta soberanista “Barcelona decideix, 10A”.

En línies generals, el FSM de Dakar ha centrat gran part dels seus debats en la problemàtica africana:
– Pau i respecte als drets humans
– Presència significativa d’organitzacions de dones africanes que reivindiquen el seu paper fonamental en el canvi cap a la sostenibilitat i autosuficiència.
– Dret al lliure trànsit de treballadors i treballadores.
– Canvi en el model d’explotació de recursos naturals. Segona descolonització, sobirania alimentària, sostenibilitat.

D’aquests temes també s’han fet ressò les delegacions d’Amèrica central i del sud, per la coincidència de les problemàtiques, però aportant la peculiaritat dels pobles indígenes i la visió holística de les relacions amb la natura.

Dos continents, que constitueixen el paradigma actual de les relacions nord ­sud, de l’aplicació salvatge de les polítiques neoliberals i de la vulneració dels drets humans individuals i col•lectius.

Aquesta entrada ha esta publicada en FME - FSM, MOVIMENTS SOCIALS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s