El Fòrum Mundial d’Educació i el Fòrum Social Mundial debatran alternatives a la crisi del sistema capitalista

Entorn del tema “Crisi capitalista, justícia social i ambiental”, se elebraran del 24 al 29 gener de 2012 a Porto Alegre (Brasil)

Albert Sansano (*)

Fa vint, les organitzacions i moviments de la societat civil al Brasil, amb el suport dels moviments i xarxes internacionals, es van unir amb el repte de promoure el Fòrum Global 92, un veritable fòrum mundial de la ciutadania, que va donar espai i visibilitat als actors socials en el debat i control social dels temes emergents en la conferencia Rio-92 (1). Aquell moment va marcar el començament d’un cicle de Conferències de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible, com a resultat de les advertències i demandes d’un moviment socio-ambiental que s’havia convertit en global.

El moment en què viu el planeta i la població mundial és greu. Persisteixen i es reprodueixen la pobresa i la desigualtat, potenciats cada vegada més per la crisi ambiental i climàtica. Al saqueig del planeta s’uneix la marginació i l’extermini de molts pobles i grups socials. Si bé estem passant per una crisi de la civilització, els governs i amplis sectors de les societats nacionals, lligats i cecs per al futur immediat, s’aferren a un model d’economia, de governança i de valors passats i paralitzants.

Davant una nova conferència de les Nacions Unides sobre el desenvolupament sostenible – CSD de 2012, també anomenada “Rio +20”, que se celebrarà el juny de 2012, el Comité del Facilitador de la Societat Civil Brasilera per Riu +20, que combina diferents xarxes i organitzacions no governamentals i moviments socials del Brasil, ha fet una crida a les organitzacions de la societat civil, moviments socials i populars de tot el món a participar en el procés que conclourà en una cimera dels pobles per al desenvolupament sostenible-Rio+20 paral·lela”.

Responent a aquesta crida, a l’àrea metropolitana de Porto Alegre se celebrarà el Fòrum Social Mundial Temàtic “Crisi capitalista, Justícia Social i Ambiental”, davant el que, la Secretaria Executiva del Consell Internacional del Fòrum Mundial d’Educació (FME) va considerar la necessitat de celebrar, des de l’àmbit educatiu , una edició conjunta de l’FME amb el mateix tema.

L’objectiu d’aquest FME serà fer possible una àmplia discussió i l’elaboració d’alternatives, en què participen els diferents sectors socials de la comunitat educativa i els que s’hi relacionen, per incloure-hi, com una prioritat i responsabilitat de tota la societat, la major quantitat de perspectives educatives i posicionar l’educació en aquest avanç cap a una societat més justa i sostenible. Per això, la metodologia prevista ja ha començat amb un debat virtual en la web de l’FME 2012 (2), i continuarà a Porto Alegre amb uns debats en què participaran, junt amb Aminata Diallo, Sergio Haddad, Moacir Gadotti, Pablo Gentilli i Carlos Taibo, etc., els nostres companys Fernando Ballenilla i Mª Angeles Llorente.

El debat virtual i la programació es poden seguir en http://fmejsa.forummundialeducacao. org

(*) Albert Sansano és coordinador del Fórum Mundial de Educaçao

Publicat a Allioli 247 pag 14

http://www.intersindical.org/stepv/allioli/visor/247.html

Aquesta entrada ha esta publicada en ENSENYAMENT, MOVIMENTS SOCIALS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s