No hi haurà cop, hi haurà lluita!

No hi haurà cop, hi haurà lluita!

Albert Sansano (Intersindical Valenciana) i Alex Borba dos Santos (Front Brasil Popular)

(a continuación versión en castellano)

Publicat a Levante-emv 07/04/2016

Qui acompanya els esdeveniments de la política brasilera només pels mitjans de comunicació de l´Estat espanyol, que en la seua gran majoria reprodueixen les anàlisis de les agències internacionals o estan connectats amb  els mateixos interessos monopolistes de la premsa brasilera, pot estar sorprés: com un projecte polític que va guanyar eleccions presidencials seguides i va traure més de 30 milions de persones de la misèria, de sobte, passa a ser contestat i pateix un procés  d´impeachment?

La història brasilera és pròdiga en el canvi de regles quan l´elit es considera amenaçada. I és que després de cinc-cents anys de govern dels colonitzadors o les oligarquies, el PT i els seus aliats estan en el quart mandat d´un projecte que ha retirat milions de persones de la misèria, obert amplis espais per a persones negres i pobres en les universitats i empoderat les dones amb el major programa de renda mínima del món.

Durant eixe temps, la dreta no es va relaxar i va prendre la iniciativa quan al començament del quart any de mandat de Dilma, la base popular es va debilitar per diverses accions del govern, pretesament per a enfrontar els forts refluxos de la crisi econòmica mundial: es va reduir el poder de compra de les treballadores i treballadors i es va estancar l´economia i va augmentar la desocupació. El fort moviment contra la corrupció, per més just que siga, va ser apropiat per una bona part del poder judicial i el Ministeri Públic, davall la batuta del monopoli dels mitjans, per a responsabilitzar al govern Dilma i a l´expresident Lula de totes les maldats, i va amagar que molts dels problemes que el govern enfronta són causats, precisament, per elements heretats governs anteriors.

La dreta i els seus aliats mediàtics està intentant enderrocar Dilma, encara que siga amb justificacions pífies. Una prova que la trama articulada intenta derrotar el projecte d´inclusió social i no la corrupció és l´enorme esforç que estan fent per a involucrar a Lula i Dilma. Volen paralitzar el govern. I si no ho aconseguixen, volen evitar la volta de Lula en 2018.

Però, no comptaven amb què la base social d´esquerra, fins i tot d´altres partits o independents, es rebel·laria amb tant vigor. El sentiment que es tracta d´un cop, tramat en algun restaurant de luxe, és evident per tota la societat. Sorgeixen centenars de manifestos i d´arreplegades de signatures, assemblees, comitès suprapartidaris i tot tipus d´iniciatives contra l´impeachment, dins i fora de Brasil. Cada dia que passa, l´opinió pública es convenç més i més que defensar el govern és defensar la democràcia brasilera.

Molts temes encara han de ser afrontats pel govern. Destaquem entre ells una reforma tributària que invertisca la situació actual, concentrada en el consum i no en la renda o el patrimoni. Una reforma agrària més profunda i el control del monopoli dels mitjans de comunicació. A més de la necessària disputa de valors en la societat, fent que les classes populars cresquen socialment, sense tornar-se opressors. Ningú dubta que açò només pot realitzar-se amb un govern d´esquerra.

Aquest és el canvi de qualitat que pot nèixer d´aquest moment de crisi. El resultat de l´impeachment és imprevisible. Però tenim la certesa que una victòria de la democràcia només serà conquistada amb milions de persones als carrers, com s´està fent. Una altra certesa és que la resta del mandat ha de ser dedicat a un gir a l´esquerra, que aprofundesca els canvis socials i les reformes que el país necessita per a entrar en el segle XXI. Quan es tracta de redistribució de riquesa i ampliació de drets socials, no s´ha d´esperar consensos ni acords. S´ha d´avançar!

¡No va haber golpe, habrá lucha!

Albert Sansano (Intersindical Valenciana) y Alex Borba dos Santos (Frente Brasil Popular)

Quien acompaña los acontecimientos de la política brasileña solo por los medios de comunicación del Estado español, que en su gran mayoría reproducen los análisis de las agencias internacionales o están conectados con  los mismos intereses monopolistas de la prensa brasileña, puede estar sorprendido: ¿Como un proyecto político que venció cuatro elecciones presidenciales seguidas y sacó más de 30 millones de personas de la miseria, de repente, pasa a ser contestado y sufre un proceso  de “impeachment”?

La historia brasileña es pródiga en el cambio de reglas cuando la élite se considera amenazada. Y es que después de quinientos años de gobierno de colonizadores o las oligarquías, el PT y sus aliados  están en el cuarto mandato de un proyecto que ha retirado millones de personas de la miseria, abierto amplios espacios para personas negras y pobres en las universidades y empoderado las mujeres con el mayor programa de renta mínima del mundo.

Durante ese tiempo, la derecha no se relajó, pero tomó la iniciativa cuando la base popular se debilitó por varias acciones del gobierno Dilma. Pretendidamente creadas para enfrentar la crisis económica mundial, redujo el poder de compra de las trabajadoras y trabajadores, estancó  la economía y aumentó el desempleo. El fuerte movimiento frente a la corrupción, por más justa a que sea, fue apropiado y añadido por una buena parte del Poder judicial y el Ministerio Público, bajo la batuta del monopolio de los Medios, para responsabilizar al gobierno Dilma y al expresidente Lula de todas las maldades, escondiendo que muchos de los problemas señalados son debidos, justamente, a elementos heredados de gobiernos anteriores.

La derecha y sus aliados mediáticos están intentando derogar Dilma, aunque sea con  justificaciones pifias. Una prueba que la trama articulada intenta derrotar el proyecto de inclusión social y no la corrupción es el enorme esfuerzo que están haciendo para involucrar a Lula y Dilma. Quieren paralizar el gobierno. Y si no lo consiguen, evitar la vuelta de Lula en 2018.

Pero, no contaban con que la base social de izquierda, incluso de otros partidos o independientes, se rebelaría con tanto vigor. El sentimiento de que se trata de un golpe, tramado en algún restaurante de lujo, pasa por toda la sociedad. Surgen centenas de recogidas de firmas, asambleas, comités suprapartidarios y todo tipo de iniciativas contra el “impeachment”, dentro y fuera de Brasil. Cada día que pasa, la opinión pública se convence más y más que defender el gobierno es defender la democracia.

Muchos temas aún deben ser enfrentados por el gobierno, entre ellos, una reforma tributaria que invierta la situación actual concentrada en el consumo y no en la renta o en el patrimonio; una reforma agraria más profunda y el control del monopolio de los medios de comunicación. Además de la necesaria disputa de valores en la sociedad, haciendo que las clases populares crezcan socialmente, sin volverse opresoras. No dudamos que esto sólo puede realizarse con un gobierno de Izquierda

Este es el cambio de calidad que puede nacer de este momento de crisis. El resultado del “impeachment” es imprevisible. Pero tenemos la certeza que una victoria de la democracia sólo será conquistada con millones de personas en las calles, como se está haciendo. Otra certeza es que el resto del mandato, debe ser dedicado a un giro a la izquierda, profundizando las mudanzas sociales y las reformas que el país precisa para entrar en el siglo XXI. Cuando se trata de redistribución de riqueza y ampliación de derechos sociales, no se ha de esperar consensos ni acuerdos. ¡Se ha de avanzar!

Aquesta entrada ha esta publicada en ARTICLES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s